Holokaustin uhrien muistopäivä 27.1.

Vuonna 2005 YK:n yleiskokous antoi päätöslauselman, jonka mukaan tammikuun 27. päivää tullaan viettämään holokaustin uhrien muistopäivänä. Päivä viittaa vuoteen 1945, jolloin Neuvostoliiton armeija vapautti Auschwitzin keskitysleirin. Päivän tarkoitus on muistaa holokaustin uhreja, jotta vastaavat hirmuteot eivät enää koskaan toistuisi.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti Suomi siirtyi käyttämään 27. tammikuuta 2024 alkaen vainojen uhrien muistopäivästä kansainvälisen käytännön mukaista nimitystä holokaustin uhrien muistopäivä. Aiemmin päivää vietettiin vainojen uhrien muistopäivänä, joka on ollut suomenkielisessä kalenterissa vuodesta 2003 alkaen.

YK:n päätöslauselman mukaan holokausti, jonka aikana murhattiin joka kolmas juutalainen ja lukemattomia ihmisiä muista vähemmistöistä, tulee aina olemaan muistutus vihan, rasismin ja ennakkoluulojen vaaroista. 

Holokaustin opetuksessa ja antisemitisimin torjumisessa tärkeää tuoda esiin paitsi holokaustia ja juutalaisten joukkotuhoa myös juutalaisten kulttuuria ja elämää. Holokaustin uhreina ja natsien joukkotuhannan uhreina oli juutalaisten lisäksi myös romaneja, vammaisia ja homoseksuaaleja.

Materiaalia ihmisoikeuskasvatuksen tueksi