På Svenska     In English

Inklusiivinen koulutus ihmisoikeutena

Tiesitkö, että inklusiivinen koulutus on ihmisoikeus? Tässä oppimateriaalissa avataan asiaa tarkemmin. Materiaalin tarkoitus on erityisesti lisätä opetus- ja kasvatusalalla tietoa vammaisyleissopimuksesta artiklasta 24, joka takaa vammaisille henkilöille yhdenvertaisen oikeuden koulutukseen.

"Inklusiivinen koulutus ihmisoikeutena - Perus- ja ihmisoikeudet, vammaisuus ja oikeus koulutukseen" -koulutuskokonaisuuden kansikuva
Inklusiivinen koulutus ihmisoikeutena - Perus- ja ihmisoikeudet, vammaisuus ja oikeus koulutukseen

Oppimateriaali käsittelee seuraavia teemoja:

  • Mitä perus- ja ihmisoikeudet ovat?
  • Mikä vammaisyleissopimus on?
  • Miten vammaisten henkilöiden oikeudet toteutuvat Suomessa?
  • Lapset, koulu ja vammaisyleissopimus
  • Oikeus koulutukseen ja inkluusio
  • Aineistoja opettajille

Ihmisoikeuskeskus tuotti ihmisoikeuskasvatusaineistoa inklusiivisesta koulutuksesta yhdessä Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan kanssa osana Ihmisoikeudet, demokratia, arvot ja dialogi kasvatuksessa -hanketta 2018-2021. Inklusiivinen koulutus on osoittautunut haastavaksi aiheeksi julkisessa keskustelussa, yhteiskunnassa laajemmin ja kirjavien käytäntöjen vuoksi. Tämä oppimateriaali on kohdennettu erityisesti opetus- ja kasvatusalalle laajasti, mutta siitä hyötyvät myös muut aiheesta kiinnostuneet.

Kohderyhmä

Opettajat, kasvattajat, opetus- ja kasvatusalan kaikki toimijat ja aiheesta kiinnostuneet


Lataa vapaasti käytettävä diasarja alta! (pdf ja pptx muodoissa)

Hyödynnä aineistoa sellaisenaan tai osissa. Koulutusaineisto sopii itsenäiseen opiskeluun tai opetuksen osaksi. Mukana on useita tukiaineistoja ja vammaisten henkilöiden puheenvuoroja. Kuuntele esimerkiksi Hannele Cantellin haastattelu: Miten vammautuminen muutti ajatusmaailmaani opettajankouluttajana? 

Dosentti Hannele Cantellin haastattelun kansikuva, jossa on Hannelen kuva, esittelyteksti ja otsikko Miten vammautuminen muutti ajatusmaailmaani opettajankouluttajana?
Dosentti Hannele Cantellin puheenvuoro aiheella Miten vammautuminen muutti ajatusmaailmaani opettajankouluttajana?