Uutiset

Tällä sivulla julkaistaan Ihmisoikeuskeskuksen uutiset.

Ajankohtaista

Suomen Unesco-toimikunta nimitetty kaudelle 2019-2022 (7.2.2019)

Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio on nimitetty jäseneksi Suomen Unesco-toimikuntaan. Toimikunta avustaa mm. Opetus- ja kulttuuriministeriötä Unescon ja Suomen välisten yhteyksien hoidossa.

Saamelaisten kansallispäivää (Sámiid álbmotbeaivi) vietetään 6.2. (5.2.2019)

Saamelaisten kansallispäivää voi viettää mm live-oppitunnin parissa verkossa tai katsomalla palkittua Saamelaisveri-elokuvaa.

YK:n ihmisoikeuskomitealta kaksi ratkaisua saamelaiskäräjien vaaliluetteloon hyväksymistä koskevassa asiassa (4.2.2019)

Ihmisoikeuskomitea painotti ratkaisussaan saamelaisten itsemääräämisoikeutta alkuperäiskansana katsoessaan että vaaliluettelokysymyksessä KHO ei ollut perustanut tulkintaansa kohtuullisiin ja objektiivisiin kriteereihin.

EN: Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea jätti tutkimatta CETA-neuvotteluja koskeneen valituksen (4.2.2019)

Komitealla ei ole toimivaltaa tutkia sopimusneuvotteluja eikä ennakoivasti sopimuksen vaikutuksia sopimusta toimeenpanevaan kansalliseen lainsäädäntöön tai sen perusteella tehtyihin toimiin.

Oikeusasiamies ja Ihmisoikeuskeskus jatkavat vanhusten oikeuksien valvonnan tehostamista (30.1.2019)

Eduskunnan lisärahan avulla Ihmisoikeuskeskus seuraa ja edistää ikäihmisten oikeuksien toteutumista ja edistää sitä koskevaa koulutusta ja tutkimusta.

EN: Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea tyytymätön järjestökanteluratkaisujen täytäntöönpanon hitauteen Suomessa (29.1.2019)

Sosiaalisten oikeuksien komitea tarkasteli viiden aiemmin antamansa järjestökanteluratkaisun täytäntöönpanoa Suomessa. Täytäntöönpano ollut riittämätöntä.

Oikeusministeriö käynnistää hankkeen lasten ja nuorten osallistumisoikeuksien arviointityökalun testaamiseksi (24.1.2019)

Oikeusministeriön koordinoimassa pilottihankkeessa arvioidaan lasten ja nuorten osallistumisoikeuksien toteutumista Suomessa Euroopan neuvoston kehittämän arviointityökalun avulla.

EIT: Vuosiraportti 2018 tilastoineen julkaistu (24.1.2019)

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vuosiraportti ja tilastot vuodelta 2018 on julkaistu. Suomea vastaan vireillä on 20 valitusta.

Ulkoministeriö hakee ehdokkaita Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission jäseneksi - DL 31.1.2019 (12.1.2019)

Ulkoministeriö pyytää kiinnostuneita henkilöitä ilmoittautumaan ehdokkaaksi 1.7.2019 avoimeksi tulevaan Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission (ECRI) jäsenen ja varajäsenen tehtävään.

Ulkoministeriö hakee ehdokkaita EN:n vähemmistökomitean jäseneksi - DL 31.1.2019 (11.1.2019)

Ulkoministeriö pyytää kiinnostuneita henkilöitä ilmoittautumaan ehdokkaaksi Euroopan neuvoston kansallisten vähemmistöjen suojelua koskevan puiteyleissopimuksen soveltamista tutkivan neuvoa-antavan komitean jäsenten listalle 31.1.2019 mennessä.