Ihmisoikeuskoulutus ja -kasvatus Suomessa - Selvitys julkistetaan 14.2.2014

13.1.2014

Iokoulutus - kuva (c) Ilja Karsikas
Iokoulutus - kuva (c) Ilja Karsikas

Miten Suomi onnistuu ihmisoikeuskasvatuksen ja -koulutuksen toteuttamisessa? Miten ihmisoikeuskasvatus tulee huomioida, kun opetussuunnitelmia ja eri koulutussektorien lainsäädäntöä uudistetaan?

Jokaisella on oikeus saada tietoa ihmisoikeuksista ja perusvapauksista, linjaa YK:n ihmisoikeuskasvatusta koskeva julistus (2011). Vastuu koulutuksen järjestämisestä on valtiolla.

Ihmisoikeuskeskus julkistaa perjantaina 14.2. laajan selvityksen ihmisoikeuskasvatuksen ja -koulutuksen toteutumisesta Suomen koulutusjärjestelmässä.

Selvitys kertoo ensimmäistä kertaa, miten Suomi onnistuu ihmisoikeuskasvatuksen ja -koulutuksen järjestämisessä. Se sisältää tietoa ihmisoikeuskasvatuksen ja -koulutuksen toteutuksesta ja haasteista kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta perus- ja toisen asteen opintojen kautta korkeakouluihin. Selvityksessä tarkastellaan myös viranhaltijoille tarjotun ihmisoikeuskoulutuksen toteutumista.

Osana selvitystä julkistetaan seitsemän ihmisoikeusvaltuuskunnan hyväksymää suositusta ihmisoikeuskasvatuksen ja -koulutuksen kehittämiseksi Suomessa.

Julkistamistilaisuudessa selvityksen esittelevät Ihmisoikeuskeskuksen ma. johtaja Kristiina Kouros ja ma. asiantuntija Kristiina Vainio. Lisäksi puheenvuoron käyttää professori Elina Pirjatanniemi (johtaja, Åbo Akademin Ihmisoikeusinstituutti). Kommenttipuheenvuorot pitävät edustajat opetusministeriöstä ja Opetushallituksesta.
Lämpimästi tervetuloa! Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.


PAIKKA: Eduskunnan Pikkuparlamentin auditorio, Arkadiankatu 3
AIKA: Perjantai 14.2. klo 13-15

Ilmoittautumiset: http://iokasvatus.eventbrite.com/

Tilaisuus on suunnattu koulutuksen, kasvatuksen ja opetuksen ammattilaisille ja alan päättäjille. Ennakkoilmoittautuminen on välttämätön Pikkuparlamentin turvatarkastuksen vuoksi.

Liitteet