YK; Ihmisoikeusvaltuutetun raportti 2017 julkaistu

14.3.2017

"Vuosi 2017 tulee olemaan keskeinen vuosi enenevässä määrin verisessä maailmanlaajuisessa kamppailussa ihmisoikeuksien puolesta"

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu esitteli 8.3.2017 YK:n ihmisoikeusneuvostolle raporttinsa maailman ihmisoikeuksien tilasta (18 sivua, englanniksi).

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu totesi ihmisoikeuksiin kohdistuvan hyökkäyksiä niin ääriliikkeiden kuin myös autoritaaristen ja populististen johtajien toimesta kaikkialla maailmassa. Tämän vuoksi on entistä tärkeämpä, että valtiot sitoutuvat uudelleen ihmisoikeuksiin ja laillisuusperiaatteeseen.

Hän kehotti ihmisoikeusneuvostoa edistämään kehitystä ja kiinnitti huomiota eri maiden tämänhetkisiin ihmisoikeusongelmiin sekä siihen, että useat maat ovat toistuvasti kieltäytyneet tekemästä hänen toimistonsa kanssa yhteistyötä.

Ihmisoikeusvaltuutettu mainitsi raporttinsa esittelyssä maita, joissa ihmisoikeuskehitys on mennyt parempaan suuntaan, mm. Kreikka, Uzbekistan, Gambia ja Tunisia.  Maita, joiden ihmisoikeuskehityksestä hän on huolissaan tällä hetkellä ovat mm. Myanmar, Filippiinit, Kambodza, Kiina, Pohjois-Korea, Iran, Turkki, Unkari, Puola, Euroopan Unioni, Venäjä, Etelä-Sudan, Kongon demokraattinen tasavalta, Burundi, Mali, Palestiina ja miehitetyt palestiinalaisalueet, Bahrain, Venezuela, Brasilia ja Haiti. Hän myös viittasi Indonesiaan, Jordaniaan, Kuwaitiin, Malediiveihin, Pakistaniin, Papua Uusi- Guineaan ja Saudi Arabiaan.

EU:n ja eurooppalaisten valtioiden ongelmat koskevat pääosin maahanmuuttajien ja turvapaikan hakijoiden kohtelua.

Linkki ihmisoikeusvaltuutetun puheenvuoroon ihmisoikeusneuvostolle