YK:n erityisraportoija: saamelaisten oikeudet uhattuina

8.1.2016

YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erityisraportoijan mukaan eduskunnan käsittelyssä oleva metsähallituslakiluonnos ei turvaa saamelaisten maaoikeuksia tai oikeuksia perinteisiin elinkeinoihin ja kulttuuriin.

 

Joulukuussa 2015 julkaistussa tiedotteessa YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erityisraportoija Victoria Tauli-Corpuz ilmaisee huolensa metsähallituslakiluonnoksesta, joka saapui eduskunnan käsiteltäväksi viime vuoden puolella. Hänen mukaansa kyseinen luonnos ei turvaa saamelaisten maaoikeuksia tai oikeuksia perinteisiin elinkeinoihin ja kulttuuriin. Tauli-Corpuz huomauttaa myös, että saamelaiset eivät ole voineet osallistua riittävällä tavalla lainvalmisteluun, mikä on vastoin YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistusta, jonka Suomikin on hyväksynyt.

Erityisraportoija toteaa, että julistuksen mukaan valtioiden tulee neuvotella alkuperäiskansojen kanssa niiden omien edustuselinten kautta ja saada heidän suostumuksensa, ennen kuin hyväksyvät ja toimeenpanevat lainsäädännöllisiä tai hallinnollisia toimia, joilla voi olla vaikutusta alkuperäiskansoihin.

 

Erityisraportoijan englanninkielinen tiedote on luettavissa täällä.