YK:n ihmisoikeusvaltuutettu esitti huolensa kriisialueilta tulevien turvapaikanhakijoiden tilanteesta

15.9.2015


YK:n ihmisoikeusneuvoston 30. istunto alkoi eilen Genevessä. Avajaistilaisuudessa pitämässään puheessa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein kiinnitti huomiota muun muassa kriisialueilta saapuvien turvapaikanhakijoiden kohteluun, kansalaisyhteiskunnan vapauteen sekä jatkuviin ihmisoikeusloukkauksiin eri puolilla maailmaa.

Ihmisoikeusvaltuutettu korosti, että YK:n jäsenvaltioiden, valtioiden välisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen täytyy muuttaa dramaattisesti ajattelutapojaan ja käytöstään, jottei ihmisoikeusyhteisö jää merkityksettömäksi yhä yleistyvien ihmisoikeusrikkomusten edessä.

Ihmisoikeusvaltuutettu kiitteli Jordanian, Libanonin, Turkin, Saksan ja Ruotsin toimia turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja siirtolaisten suojelemiseksi. Valtuutetun mukaan muiden valtioiden tulisi ottaa oppia näiden valtioiden anteliaisuudesta ja hyväntahtoisuudesta. Valtuutettu muistutti, että valtioilla on velvollisuus noudattaa kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä, pakolaislainsäädäntöä sekä humanitaarista oikeutta. Valtuutettu peräänkuulutti tehokaita ja periaatteellisia toimia kriisin ratkaisemiseksi ja totesi, että laillisten maahantulokeinojen ja uudelleensijoittamisen avulla voitaisiin estää kuolemantapauksia ja vähentää salakuljetusta.

Tavallisten ihmisten toimet turvapaikanhakijoiden auttamiseksi Itävallassa, Belgiassa, Suomessa, Saksassa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa saivat ihmisoikeusvaltuutetulta erityistä kiitosta.

Ihmisoikeusvaltuutetun puhe OHCHR:n sivuilla:

http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/Media.aspx?IsMediaPage=true&LangID=E