FRA: kaikkien EU:hun saapuvien turvapaikanhakijoiden perusoikeuksia kunnioitettava

31.8.2015

 

Viime viikolla julkaistussa tiedotteessaan Euroopan unionin perusoikeusvirasto (FRA) viittaa traagiseen uutiseen, jonka mukaan yli 70 siirtolaista oli tukehtunut hylättyyn kuorma-autoon Itävallassa ja toistaa vaatimuksensa kaikkien Euroopan unioniin saapuvien henkilöiden perusoikeuksien kunnioittamisesta.

 

Perusoikeusviraston vt. johtaja Constantinos Manolopoulos muistuttaa tiedotteessa Euroopan lähihistoriassa koetuista kriiseistä ja huomauttaa, että käynnissä on jälleen paitsi humanitaarinen, myös ihmisoikeuksien kriisi. Hän toteaa, että riippumatta siitä, onko turvapaikanhakijoilla passeja tai viisumeita, heillä kaikilla on oikeus elämään ja ihmisarvoon. Unionilla ja sen jäsenmailla on moraalinen ja oikeudellinen velvollisuus puuttua käynnissä olevaan humanitaariseen hätätilaan sekä suojella jokaisen oikeutta hakea kansainvälistä suojelua ilman, että se uhkaa heidän henkeään.

 

Perusoikeusvirasto on jo aiemmin korostanut kokonaisvaltaisemman lähestymistavan sekä perusoikeuksien tärkeyttä EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa. Se on mm. julkaissut ohjeita EU-maille, jotta avun tarpeessa olevat ihmiset voisivat saapua Euroopan unioniin laillisesti turvautumatta ihmissalakuljettajiin. Lisäksi perusoikeusvirasto kouluttaa rajaturvallisuusvirasto Frontexin ja Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto EASOn henkilöstöä.

 

Käynnissä on myös maahanmuuttajien ja heidän jälkeläistensä integraatiota edistävä projekti, joka auttaa kehittämään perusoikeusindikaattoreita hyödynnettäväksi kaikissa EU:n jäsenmaissa. Lisäksi 3.9. julkaistaan perusoikeusviraston raportti, joka kertoo niistä kuluista, joita yhteiskunnille pitkällä aikavälillä syntyy, kun ns. paperittomilla henkilöillä (ilman oleskelulupaa tai viisumia maassa oleskelevilla henkilöillä) ei ole kunnollista ja oikea-aikaista pääsyä terveydenhuoltoon.

 

Perusoikeusviraston oman lehdistötiedotteen ja aiheeseen liittyvän julkaisulistan voit lukea täältä:

http://fra.europa.eu/en/press-release/2015/fra-steps-migration-work-response-ongoing-tragedies