Ihmisoikeudet osaksi ennakointia – Ihmisoikeuskeskus valmistelee selvitystä ennakoinnista ihmisoikeusnäkökulmasta

24.4.2023

Viime vuosien kriisit koronapandemiasta Ukrainan sotaan ovat nostaneet ennakoinnin ja varautumisen merkitystä. Ihmisoikeuskeskuksen ihmisoikeusvaltuuskunnan työpajassa pohdittiin ihmisoikeuksien mahdollisia kehityslinjoja ja niihin varautumista. Ihmisoikeuskeskus valmistelee parhaillaan selvitystä ennakoinnista ihmisoikeusnäkökulmasta.

Ennakoinnista on tulossa yhä keskeisempi osa viranomaisten toimintaa Suomessa, sillä tarve epävarmuuksien hallintaan ja niihin sopeutumiseen on kasvanut. Ihmisoikeustyössä ennakointi on kuitenkin vielä harvinaista. Esimerkiksi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk on korostanut ennakoinnin merkitystä ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta.

Mikäli erilaisia tulevaisuuksia osataan ennakoida, myös niiden ihmisoikeusvaikutuksiin voidaan varautua paremmin ja mahdollisia kielteisiä vaikutuksia voidaan pyrkiä torjumaan.

Ihmisoikeuskeskuksen ihmisoikeusvaltuuskunta pohti 24. huhtikuuta järjestetyssä työpajassa tapoja valmistautua erilaisiin tulevaisuusskenaarioihin. Akatemiasihteeri ja valtioneuvoston ennakointiluotsin jäsen Jaakko Kuosmanen kertoi tilaisuuden aluksi ennakoinnista ja ihmisoikeuksien tulevaisuuksista. 

”Ihmisoikeusyhteisön on hyvä lisätä ennakointitaitoja työkalupakkiinsa, mutta toisaalta yleisempi ennakointityö tarvitsee ihmisoikeuksia. Tämä työpaja on keskeinen askel siltojen rakentamisessa ihmisoikeuksien ja ennakoinnin välille”, kommentoi Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio.

Ihmisoikeuskeskus valmistelee tällä hetkellä laajaa selvitystä ennakoinnista ihmisoikeusnäkökulmasta. Selvityksen on määrä ilmestyä syksyllä 2023.


Lisätiedot: Sirpa Rautio, Ihmisoikeuskeskuksen johtaja, Ihmisoikeusvaltuuskunnan puheenjohtaja, 09 4321 (eduskunnan vaihde)