Ihmisoikeuskeskus toimitti ECRI:lle tietoa viidennen valvontakierroksen puoliväliseurantaan

10.9.2021

Ihmisoikeuskeskus toimitti Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaiselle komissiolle (ECRI) tietoa Suomen viidennen valvontakierroksen puoliväliseurantaa varten 27.8.2021.

ECRI on suositellut, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle annettaisiin toimivaltuudet ratkaista syrjintään liittyviä tapauksia kaikkien syrjintäperusteiden osalta, ja myöntää korvauksia syrjinnän uhreille. Lautakunnan resursseja tulisi lisätä toimivaltuuksien lisääntyessä.

Ihmisoikeuskeskuksen mukaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan toimivaltuuksia ei ole muutettu, eikä sen resursseja lisätty vuodelle 2022.

ECRI on suositellut myös, että laissa transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta (ns. translaki) oleva velvoite lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan sukupuolen juridisen vahvistamisen edellytyksistä.

Ihmisoikeuskeskuksen toteaa, että hallitus on siirtänyt uuden translain luonnoksen käsittelyn kevääseen 2022. Samaa aihetta koskeva kansalaisaloite, joka keräsi vaadittavat 50 000 nimeä yhden päivän aikana huhtikuussa 2021, tulee eduskunnan käsiteltäväksi. Kansalaisaloite mahdollistaisi sukupuolen juridisen vahvistamisen myös 15-18 vuotiaille sekä lopettaisi sukupuolen juridisen vahvistamisen tehneiden henkilöiden rekisteröimisen.

Lue Ihmisoikeuskeskuksen raportti ja hallituksen 9/2021 antama puoliväliraportti alta (englanniksi).

Lue lisää ECRI:stä täältä.