Juhlaseminaarissa keskusteltiin perus- ja ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion suhteesta

27.2.2024

Juhlaseminaari Pikkuparlamentissa. Etualalla Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio, apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin, presidentti Tarja Halonen ja oikeusasiamiehenä vuosina 2002-2009 toiminut Riitta-Leena Paunio.

Ihmisoikeuskeskuksen ja Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekunnan seminaari oikeusvaltiokysymyksistä täytti eduskunnan Pikkuparlamentin 26. helmikuuta.

Perus- ja ihmisoikeudet – oikeusvaltion luonnolliset liittolaiset -seminaarissa keskusteltiin oikeusvaltion sekä perus- ja ihmisoikeuksien yhteyksistä, ajankohtaisista oikeusvaltiohavainnoista ja Suomen kansallisen ihmisoikeusinstituution roolista perus- ja ihmisoikeuksien sekä oikeusvaltion edistäjänä ja turvaajana. 

Seminaarissa kuultiin Ihmisoikeuskeskuksen 12-vuotisesta työstä perus- ja ihmisoikeuksien edistämiseksi, työn painopisteistä vuosien varrella ja Ihmisoikeuskeskuksen ja sen ihmisoikeusvaltuuskunnan sekä eduskunnan oikeusasiamiehen roolista oikeusvaltion puolustamisessa osana kansallista ihmisoikeusinstituutiotamme. 

Oikeusvaltiokysymyksiin keskittyvä juhlaseminaari oli samalla Sirpa Raution viimeinen tilaisuus Ihmisoikeuskeskuksen johtajana ennen hänen siirtymistään EU:n perusoikeusviraston (FRA) johtajaksi maaliskuun alussa. 

Seminaarin yhteydessä oikeusasiamies Petri Jääskeläinen luovutti Rautiolle mitalin tavoin käytettävän oikeusasiamiesveistoksen tunnustuksena hänen ansioistaan perus- ja ihmisoikeuksien edistämisessä. Sirpa Rautio on toiminut Ihmisoikeuskeskuksen johtajana sen perustamisesta, vuodesta 2012 lähtien.


Lisätiedot

viestinnän ja vaikuttamisen tiimin vetäjä Susan Villa, p. 09 432 3738, etunimi.sukunimi@ihmisoikeuskeskus.fi


Kuvakooste juhlaseminaarin tunnelmiin

Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio avaa oikeusvaltioseminaarin.

Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio avasi Perus- ja ihmisoikeudet – oikeusvaltion luonnolliset liittolaiset -juhlaseminaarin eduskunnan Pikkuparlamentissa maanantaina 26. helmikuuta.

Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio.

Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio puhui oikeusvaltion käsitteestä ja sen kytkeytymisestä ihmisoikeuksiin.

Tutkija Pekka Pohjankoski.

Oikeusvaltion suojamekanismeista kuultiin tutkija Pekka Pohjankosken puheenvuorossa.

Yleisöä kuvattuna salin takaosasto Pikkuparlamentin oikeusvaltioseminaarissa.

Juhlaseminaari keräsi salin täydeltä osallistujia eduskunnan Pikkuparlamenttiin.

Presidentti Tarja Halonen ja Riitta-Leena Paunio.

Tilaisuuden kunniavieraina olivat muun muassa presidentti Tarja Halonen ja vuosina 2002–2009 oikeusasiamiehenä toiminut Riitta-Leena Paunio.

Sirpa Rautio esittelee Ihmisoikeuskeskuksen kehitystä sen perustamisesta tähän päivään.

Juhlaseminaarissa kuultiin Ihmisoikeuskeskuksen tehtäväkentän kehittymisestä ja työn painopisteistä sen perustamisesta tähän päivään.

Nuorten asiantuntijoiden ohjelman Mikko Pursimo ja Klara Fält. Taka-alalla Sirpa Rautio.

Ihmisoikeuskeskuksen Nuorten asiantuntijoiden ohjelman Mikko Pursimo ja Klara Fält kertoivat ohjelmakauden suunnitelmista osana keskuksen työtä.

Oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosaston päällikkö Johanna Suurpää.

Oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosaston päällikkö Johanna Suurpää muistutti puheenvuorossaan, että perus- ja ihmisoikeudet ja oikeusvaltio kytkeytyvät erottamattomasti yhteen demokraattisessa yhteiskunnassa ja edellyttävät aktiivista huolenpitoa.

Ihmisoikeusvaltuuskunnan varapuheenjohtaja Esa Iivonen.

Ihmisoikeuskeskuksen ihmisoikeusvaltuuskunnan varapuheenjohtaja Esa Iivonen puhui ihmisoikeusinstituution tärkeästä roolista perus- ja ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolustamisessa.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toi loppupuheenvuorossaan esille oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien suojelun tärkeyden.

Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio ja oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Juhlaseminaari huipentui oikeusasiamies Petri Jääskeläisen luovuttaessa Ihmisoikeuskeskuksen johtajalle Sirpa Rautiolle oikeusasiamiesveistoksen ”Kaikki”. Kuvanveistäjä Hannu Sirenin suunnittelema mitalin tavoin käytettävä veistos annettiin tunnustuksena Sirpa Raution ansiokkaasta työstä perus- ja ihmisoikeuksien edistämiseksi.

Kuvat: Laura Karlin