Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut hakija olisi vaarassa joutua kidutetuksi kotimaassaan, YK:n komitea totesi Suomelle

2.6.2023

YK:n kidutuksen vastaisen sopimuksen (YK:n Kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastainen yleissopimus) mukaan ketään ei saa palauttaa maahan, jos on perusteltu syy uskoa, että hän olisi siellä vaarassa joutua kidutetuksi. Ehdotonta palautuskieltoa ei voi rajoittaa, ja se pitää turvata kaikissa tilanteissa, myös poikkeus- ja hätätilojen aikana. Turvapaikkaprosessin aikana viranomaisten tulee tästä syystä varmistaa, että turvapaikanhakija ei ole kotimaassaan vaarassa joutua kidutuksen tai muun ihmisarvoa loukkaavan tai epäinhimillisen kohtelun uhriksi.

YK:n kidutuksen vastainen komitea on 15. toukokuuta tekemässään ratkaisussa todennut, että Suomeen saapunut ja Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut hakija olisi ollut vaarassa joutua kidutetuksi kotimaassaan. Kysymys oli tšetšeenitaustaisesta ihmisestä, jolla oli ennustettavissa oleva, todellinen ja henkilökohtainen riski joutua kidutuksen kohteeksi, jos hänet käännytettäisiin Venäjälle. Viranomaiset olivat jo aiemmin kiduttaneet häntä pidätyksen aikana, ja häneen kohdistui edelleen rikostutkinta, jonka myötä hän voisi joutua uudelleen pidätetyksi ja kidutetuksi.

Komitea huomioi myös, että mahdollisuutta paeta maan sisäisesti toiselle alueelle ei tällaisissa tilanteissa voida pitää luotettavana ja tehokkaana suojakeinona kidutuksen uhan poistumiseksi. Myös Suomi oli myöntänyt, että Tšetšenian viranomaiset voisivat löytää kyseisen turvapaikanhakijan silloinkin, jos hänet palautettaisiin muille alueille Venäjällä.

Jos turvapaikanhakija olisi ehditty palauttaa Venäjälle, olisi Suomi loukannut ehdotonta palautuskieltoa lähettäessään hakijan maahan, jossa häntä uhkaa kidutus. Komitean ratkaisun mukaan Suomen on käsiteltävä uudelleen valittajan turvapaikkahakemus.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun kansainvälinen ihmisoikeussopimusten noudattamista valvova komitea tarkastelee sitä, noudattaako Suomi ehdotonta palautuskieltoa. Suomi on saanut YK:n alaisilta komiteoilta useita suosituksia siitä, että sen pitäisi paremmin varmistaa, ettei ketään palauteta maahan, jossa hän olisi vaarassa joutua kidutetuksi.

Komiteat ovat kiinnittäneet huomiota erityisesti siihen, onko turvapaikanhakijoilla riittävästi oikeusapua saatavilla, onko heillä tosiasiallinen oikeus valittaa kielteisistä päätöksistä sekä onko näillä valituksilla varmasti palauttamismääräyksen lykkäävä vaikutus.

Kaikki viimeisimmät ulkomaalaisasioita koskevat suositukset löytyvät ihmisoikeuskeskuksen uudesta ulkomaalaisia koskevasta suosituskoosteesta.