Nuorten ihmisoikeustapahtumassa visioidaan tulevaa

27.4.2023

Ihmisoikeuskeskuksen Nuorten asiantuntijoiden ohjelma järjestää nuorten ihmisoikeustapahtuman Oodissa Helsingissä 25. toukokuuta. Aamupäivällä inspiroidutaan ihmisoikeuksien puolustamisesta Tarja Halosen ja Zahra Karimyn sekä Leif Hagertin ja Marja Puustisen johdolla, ja iltapäivällä pohditaan yhdessä alustajien innostamana nuorten viestiä päättäjille.

Nuoret aikuiset jäävät helposti ihmisoikeuskeskustelussa väliinputoajan asemaan: itsenäistymiseen liittyy monia ihmisoikeuskysymyksiä, joita ei kuitenkaan yleensä tarkastella erityisesti nuorten näkökulmasta. Pääsenkö opiskelemaan? Tulenko hyväksytyksi omana itsenäni? Miten terveyteni kestää paineita? Miltä näyttää tulevaisuuteni ilmastokriisin aikaan?

Ihmisoikeuskeskuksen ihmisoikeustapahtumassa inspiroidutaan puolustamaan ihmisoikeuksia ja luonnostellaan nuorten ihmisoikeusviestiä päättäjille. Tilaisuus on kohdennettu erityisesti nuorille aikuisille (noin 18–29-vuotiaille).

Aamupäivän keskusteluissa ovat puhumassa presidentti Tarja Halonen ja toimittaja, ihmisoikeusaktivisti Zahra Karimy. Presidentti Halonen on puolustanut ihmisoikeuksia ja erityisesti naisten oikeuksia niin presidenttikautensa aikana kuin sitä ennen ja sen jälkeenkin. Karimy on Ylen toimittaja ja näkyvä naisten oikeuksien puolustaja sekä ilmastoaktivisti. Toisessa keskustelussa puheenvuoron ottavat yhdenvertaisuusasiantuntija ja romaniaktivisti Leif Hagert sekä vammaisaktivisti Marja Puustinen. Hagert on tuonut aktiivisesti esille muun muassa työelämäoikeuksia sekä romanien kokemaa etnistä profilointia. Puustinen on erityisesti sosiaalisen median aktivismillaan tuonut esille esteitä vammaisten henkilöiden opiskelussa ja muita yhdenvertaisuuskysymyksiä.

Iltapäivällä kuullaan kolme alustusta ympäristöstä ja ihmisoikeuksista, eriarvoisuudesta ja ihmisoikeuksista sekä hyvinvoinnista ja ihmisoikeuksista. Tämän jälkeen siirrytään työpajoihin pohtimaan, mitä sanottavaa nuorilla olisi ihmisoikeuksista päättäjille.

”Ihmisoikeudet kuuluvat ihan jokaisille. Toivomme, että tämä tilaisuus vahvistaa osallistujien kokemusta tästä”, sanovat Ihmisoikeuskeskuksen ensimmäisen Nuorten ohjelman nuoremmat asiantuntijat Elsa Korkman ja Sanni Myllyaho.

Tilaisuus järjestetään Oodissa, Maijansalissa (Töölönlahdenkatu 4, Helsinki), torstaina 25.5. Tila on esteetön ja siellä on IR-järjestelmä. Tilaisuus on suomenkielinen ja järjestämme tarvittaessa viittomakielisen tulkkauksen. Osallistujille tarjotaan lounas. Ilmoittaudu tilaisuuteen ennakkoon täällä. Ilmoittautuminen päättyy 21.5.

Ohjelma

10–10:15         Tilaisuuden avaus ja aamukahvi

10:15–11         Ensimmäinen ihmisoikeuskeskustelu. Keskustelijat presidentti Tarja Halonen ja toimittaja, ihmisoikeusaktivisti Zahra Karimy.

11–11:45         Toinen ihmisoikeuskeskustelu. Keskustelijat yhdenvertaisuusasiantuntija Leif Hagert ja vammaisaktivisti Marja Puustinen.

11:45–13         Lounas

13–13:30         Kolme alustusta ihmisoikeuksista. Asiantuntijat Heta Heiskanen, Mariko Sato ja Nitin Sood käsittelevät muun muassa ympäristöä, hyvinvointia ja eriarvoisuutta ihmisoikeuksien linssin läpi.

13:45–14:45    Ihmisoikeuksien tulevaisuus. Työpajoissa osallistujat visioivat ihmisoikeuksien tilaa unelmiensa tukevaisuudessa.

15–15:15         Musiikkiesitys.

15:15–16         Viesti päättäjille ja tilaisuuden päätös. Keskustellaan yhdessä työpajojen annista.

Lue lisää nuorten asiantuntijoiden ohjelmasta. Haku seuraavaan nuorten asiantuntijoiden ohjelmaan alkaa kevät–kesällä 2023.