Nuorten ihmisoikeustapahtumassa osallistujat toivoivat päättäjiltä vastuunkantoa yhdenvertaisuuden, hyvinvoinnin ja ilmaston turvaamiseksi

2.6.2023

Ihmisoikeuskeskuksen Nuorten asiantuntijoiden ohjelma järjesti 25. toukokuuta nuorten ihmisoikeustapahtuman keskustakirjasto Oodissa. Tapahtumaan kutsuttiin nuoria aikuisia eri taustoista ja elämäntilanteista pohtimaan, mikä olisi nuorten ihmisoikeusviesti uudelle hallitukselle.

Osana tapahtumaa osallistujat keskustelivat työpajoissa siitä, miten yhdenvertaisuus, hyvinvointi ja ilmastoturvallinen tulevaisuus voitaisiin nuorten mielestä parhaiten turvata. Nuorten keskusteluissa nousi paljon esille ihmisoikeuksien jakamattomuus: ilmastonmuutos ei kohtele eri ihmisryhmiä yhdenvertaisesti, eikä ilman yhdenvertaisuutta ole myöskään hyvinvointia.

Nuoret ja yhdenvertaisuus

Työpajoissa pohdittiin yhdenvertaisuuden toteutumista Suomessa ja keinoja kitkeä eriarvoisuutta. Keskusteluissa tunnistettiin paljon erilaisia rasistisia, ableistisia, seksistisiä ja muutoin syrjiviä rakenteita, asenteita ja normeja, jotka estävät ihmisten tosiasiallisen yhdenvertaisuuden. Ongelmia on esimerkiksi esteettömyydessä, naisten oikeuksissa ja maahanmuuttajien yhdenvertaisessa kohtelussa. Myös lain tasolla on tehtävää yhdenvertaisuuden turvaamiseksi. Esimerkiksi saamelaiskäräjälain kaatuminen vaikuttaa saamelaisten asemaan ja oikeuksien toteutumiseen. Myös erilaiset ulkomaalaisten oikeuksien rajoitukset asettavat maahanmuuttajat eriarvoiseen asemaan esimerkiksi liittyen oikeuteen perheeseen.

Nuoret ehdottivat erilaisia toimenpiteitä eriarvoisuuden kitkemiseksi. Esimerkiksi kannatettiin sitä, että kaupunkitila ja rakennukset olisivat esteettömiä, minkä lisäksi kiinnitettiin huomiota vammaispalveluihin liittyvään byrokratiaan.

Työpajoissa tunnistettiin, että representaatio ja osallisuus edistävät yhdenvertaisuutta. Nuorten viestinä oli, että kaikilla yhteiskunnan tasoilla pitäisi olla enemmän monimuotoisuutta, ja myös päätöksenteossa olisi hyvä kuulla kokemusasiantuntijoita. Osallistumisen tapoja voi lisäksi uudelleenajatella niin, että ne houkuttelevat myös nuoria mukaan. Keskusteluissa ehdotettiin esimerkiksi, että nuorten osallisuutta voisi vahvistaa antamalla yli 16-vuotiaille nuorille oikeus allekirjoittaa kansalaisaloite.

Nuoret ja hyvinvointi

Nuoret tarkastelivat yhdenvertaisuuden lisäksi sitä, miten oikeus hyvinvointiin toteutuu tällä hetkellä, ja miten hyvinvointi voitaisiin tulevaisuudessa paremmin turvata. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvin ruuhkautuneet ja palvelujärjestelmä vaikuttaa byrokraattiselta ja joustamattomalta. Nuoret toivoivat esimerkiksi terapiatakuuta, palvelujärjestelmässä rinnallakulkijuutta sekä ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin panostamista.

Nuorten keskusteluissa nousi esiin, että suomalaisessa yhteiskunnassa valmiiksi hyvässä taloudellisessa asemassa olevilla on paremmat palvelut esimerkiksi työterveyden kautta kuin heikossa taloudellisessa tilanteessa olevilla. Suomi rikkoo tällä hetkellä ihmisoikeusvelvoitteitaan, sillä oikeus riittävään elintasoon ei toteudu, ja tällä nähtiin olevan vaikutusta myös hyvinvointiin. Osa ehdotti ratkaisuksi erilaisten tukijärjestelmien vahvistamista tai esimerkiksi perustuloa.

Nuoret korostivat myös, että hyvinvoinnin kannalta tärkeää on, että yhteisöllisyyttä vaalitaan esimerkiksi kaikille saavutettavan ilmaisen kaupunkitilan avulla. Myös mahdollisuus vapaa-aikaan, harrastamiseen ja kiireettömään olemiseen koettiin tärkeänä.

Nuoret ja ilmastoturvallinen tulevaisuus

Nuoret pohtivat työpajassa myös sitä, miten oikeus ilmastoturvalliseen tulevaisuuteen toteutuu nyt ja miten oikeus tulevaisuuteen voitaisiin paremmin turvata. Nuorten viestinä oli, että ilmastoon suhtaudutaan liian suppeasti ja ihmisoikeusnäkökulma puuttuu keskustelusta. On tärkeää tunnistaa, miten ilmastonmuutoksen vaikutukset osuvat eri ihmisryhmiin. Vaikka yksilöllä tulisi olla enemmän vaikutusmahdollisuuksia, pitäisi kuitenkin vastuun ilmastotoimista kuulua valtiolle ja isoille toimijoille.

Nuoret toivoivatkin esimerkiksi parempaa muutoksenhakuoikeutta riittämättömistä ilmastotoimista, ilmastopäätöksistä ja -tavoitteista kiinni pitämistä, yksilöiden kestävien kulutusvalintojen kuten kasvissyönnin ja julkisen liikenteen tukemista, jokaisen oikeutta puhtaaseen veteen sekä esimerkiksi sitä, että Suomi ottaa vastaan myös ilmastokriisiä pakenevia ihmisiä. Valtioiden lisäksi vastuunkantoa toivottiin yrityksiltä.

Ihmisoikeuskeskus vie nuorten ihmisoikeustapahtuman työpajoissa esille tuotua viestiä eteenpäin uudelle hallitukselle siinä vaiheessa, kun se on muodostettu. Nuorten viestillä vahvistetaan myös nuorten näkökulmaa Ihmisoikeuskeskuksen työssä poikkileikkaavasti. Ihmisoikeuskeskuksen Nuorten asiantuntijoiden ohjelma kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia arvokkaista keskusteluista ja näkökulmista.