Selvitys: Ihmisoikeusennakointi tarjoaa keinoja tunnistaa ihmisoikeuksien tulevaisuuden haasteita

23.11.2023

Ihmisoikeuskeskuksen selvitys ihmisoikeusennakoinnista kartoittaa ihmisoikeusennakoinnin kenttää ja tarjoaa työkaluja ihmisoikeustoimijoiden ennakointivalmiuksien ja muutosjoustavuuden kehittämiseksi. Selvitys hahmottelee myös erilaisia vuodelle 2040 sijoitettuja ihmisoikeusskenaarioita ja arvioi megatrendien vaikutuksia ihmisoikeussääntelyyn.

Ennakointi ei ole aiemmin kuulunut ihmisoikeustyön työkalupakkiin. Monien päällekkäisten kriisien aiheuttamien epävarmuuksien keskellä myös ihmisoikeustoimijoilla on tarve sopeutua ja vastata toimintaympäristön muutoksiin ja maailman kehityskulkujen haasteisiin. Turvallisuus- ja kriisinhallinta-ajattelu, varautuminen ja tarve resilienssin vahvistamiseen ovat nousseet laajasti esille yhteiskunnassa.

Selvitys ihmisoikeusennakoinnista, resilienssistä ja varautumisesta yhteiskunnan murrosaikana tunnistaa ihmisoikeustoimijoiden kohtaamia uhkia, joihin varautumalla voidaan vahvistaa toimijoiden muutosjuostavuutta ja riippumattomuutta. Kansallisten ihmisoikeustoimijoiden lisäksi selvitys kytkeytyy yksilötasoon, oikeusvaltiorakenteisiin, kansalaisyhteiskuntaan ja kansainväliseen yhteistyöhön varautumisen ja resilienssin vahvistamisen osalta. Selvitys keskittyy erityisesti Suomen tilanteeseen, mutta sillä on myös kansainvälisiä ulottuvuuksia.

– Ihmisoikeuskeskuksen selvitys osoittaa, että ennakointi on tulossa osaksi ihmisoikeustoimijoiden tehtäväkenttää, mutta ennakoinnin käytäntöjä ja muutosjoustavuutta on yhä vahvistettava, Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio painottaa.

Ennakoiva ihmisoikeusvaikutusten arviointi kuuluu kansalliseen turvallisuustyöhön, jossa yhdistyvät ihmisoikeudet, oikeusvaltio ja demokratia kaikille turvallisen yhteiskunnan perustana. Ennakointia käytetään strategisessa suunnittelussa ja varautumisessa, jotta voidaan tunnistaa ihmisoikeuksien tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia. Ennakoinnilla voi myös arvioida ihmisoikeusnormiston sisällön muutosjoustavuutta. Tulevien sukupolvien oikeuksien kasvava tarkastelu lainvalmistelussa korostaa ennakoinnin tarvetta. Selvitys ihmisoikeusennakoinnista tarjoaa myös ennakoinnin asiantuntijoille eväitä tarkastelle ihmisoikeuksia osana yhteiskunnan tulevaisuuskuvia.

Tutustu

Seuraa julkistustilaisuutta

Lisätiedot

Asiantuntija Lauri Sivonen, lauri.sivonen@ihmisoikeuskeskus.fi, p. 09 432 3790