Suomessa voimaan uusi ihmisoikeussopimus, joka suojaa tahdonvastaiselta katoamiselta

27.4.2023

Uusi YK:n ihmisoikeussopimus tuli voimaan Suomessa 23. huhtikuuta. Kaikkien henkilöiden suojelemiseksi tahdonvastaiselta katoamiselta tehty kansainvälinen yleissopimus on yksi yhdeksästä YK:n keskeisestä ihmisoikeussopimuksesta. Sopimus hyväksyttiin YK:ssa vuonna 2006, ja se tuli kansainvälisesti voimaan vuonna 2010.

Tahdonvastaiset katoamiset ovat kansainvälisesti merkittävä ihmisoikeusongelma. Sopimuksen on tarkoitus estää, rankaista ja selvittää tahdonvastaisia katoamisia. Tahdonvastaisella katoamisella tarkoitetaan pidätystä, vangitsemista, sieppausta tai muuta vapaudenriistoa, joka on valtion toimeenpanema tai sen toimeksiannosta tai suostumuksesta tehty. Vapaudenriiston jälkeen vapaudenriistoa ei tunnusteta tai henkilön kohtalo tai olinpaikka salataan.

Monet ihmisoikeustoimijat ovat suositelleet Suomea ratifioimaan yleissopimuksen. Myös Ihmisoikeuskeskus on katsonut, että sopimuksen hyväksyminen vahvistaa oikeusvaltioperiaatetta, yksilön oikeuksia sekä ihmisoikeuksien kansainvälistä valvontaa.

Jotta uudet ihmisoikeusvelvoitteet saadaan sisällytettyä osaksi Suomen kansallista lainsäädäntöä, säädettiin uutena rikoksena rangaistavaksi tahdonvastaisen katoamisen toteuttaminen. Lainsäädäntömuutosten lisäksi tarvitaan kuitenkin myös viranomaisille annettavaa koulutusta. Ihmisoikeuskeskus on nostanut esille, että ratifioinnin myötä ihmisoikeuskoulutuksen resursseja tulee lisätä.

Sopimuksen astuttua voimaan Suomi on oikeudellisesti sitoutunut toimimaan tahdonvastaisia katoamisia vastaan. Sopimuksen noudattamista tulee valvomaan tahdonvastaisia katoamisia käsittelevä komitea, jolle Suomen pitää myös raportoida sopimuksen täytäntöönpanosta.

Valtioneuvoston asetus kaikkien henkilöiden suojelemiseksi tahdonvastaiselta katoamiselta tehdystä kansainvälisestä yleissopimuksesta ja KANSAINVÄLINEN YLEISSOPIMUS KAIKKIEN HENKILÖIDEN SUOJELEMISEKSI TAHDONVASTAISELTA KATOAMISELTA (SopS 21/2023)

Laki kaikkien henkilöiden suojelemiseksi tahdonvastaiselta katoamiselta tehdystä kansainvälisestä yleissopimuksesta 327/2023

HE 87/2022

Valtioneuvoston asetus rikoslain 1 luvun 7 §:n soveltamisesta annetun asetuksen 1 §:n muuttamisesta

IOK:n lausunto HE-luonnoksesta 2022

YK:n tahdonvastaisia katoamisia käsittelevän komitean (Committee of Enforced Disappearances, CAD) verkkosivu⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠