TSS-komitea: Hallituksen sosiaaliturvaa koskeva raportointi puutteellista

19.12.2023

YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitea (TSS-komitea) ei pysty arvioimaan Suomen sosiaaliturvan tilaa, sillä Suomen hallituksen antamat tiedot eivät ole riittäviä.

Osana määräaikaisraportointia TSS-komitea antoi marraskuussa 2023 Suomelle kirjelmän suositustensa täytäntöönpanoon tilanteesta. Suomi ei toimittanut määräaikaan mennessä riittävästi tietoja, joiden pohjalta komitea olisi voinut arvioida sosiaaliturvaa koskevan suosituksen täytäntöönpanoa.

Kirjelmä perustui komitean maaliskuussa 2021 antamiin suosituksiin, joissa Suomelta oli pyydetty kattavaa tietoa sosiaaliturvan tasosta ja mahdollisten leikkaustoimien oikeasuhtaisuudesta. Ihmisoikeuskeskus osallistui tarkastelujaksolla TSS-sopimuksen seurantaan toimittamalla useita lausuntoja komitealle Suomen raportin käsittelyn eri vaiheissa.

Lausunnoissaan Ihmisoikeuskeskus on huomauttanut, että Suomen on toimitettava riittävä ja yksilöity selvitys sosiaaliturvan kokonaisuudesta komitealle, jotta komitea pystyy arvioimaan sosiaaliturvan riittävän tason.

Sosiaaliturvaan kohdistuvat heikennykset voivat vaikuttaa kielteisesti myös muiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen. Ihmisoikeuskeskus onkin korostanut, että hallituksen on arvioitava huolellisesti ja kattavasti suunniteltujen toimeentuloon kohdistuvien säästötoimien ihmisoikeusvaikutukset ja huomioitava siinä yhteydessä TSS-komitean suositukset.

Sosiaaliturvan lisäksi komitean erityisessä seurannassa olevat suositukset koskevat sitovan yritysvastuusääntelyn tilannetta sekä COVID-19-rokotteiden ja -lääkkeiden saatavuutta.

Arvion mukaan hallituksen on seuraavan kerran raportoitava TSS-komitealle vuonna 2028.

  1. Ihmisoikeuskeskuksen lausunto TSS-komitean nopeutettuun seurantaan nostetuista suosituksista (8/2023), englanniksi (PDF)
  2. TSS-komitean kirje Suomen hallitukselle suositusten toimeenpanosta (11/2023), englanniksi (PDF)

Lisätietoja

asiantuntija Sanna Ahola, 09 432 3783, sanna.ahola@ihmisoikeuskeskus.fi

Ihmisoikeuskeskuksen lakisääteisiin tehtäviin kuuluu kansainvälisten ihmisoikeussopimusten noudattamisen, kansainvälisten valvontaelinten Suomea koskevien suositusten ja valitusratkaisujen sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomioiden täytäntöönpanon riippumaton seuranta. Ihmisoikeuskeskus antaa säännönmukaisesti lausuntoja kansainvälisille valvontaelimille sopimusten täytäntöönpanosta Suomessa.