Ihmisoikeuskeskuksen uusi ihmisoikeusvaltuuskunta aloitti nelivuotiskautensa

10.6.2024

Ihmisoikeuskeskuksen ihmisoikeusvaltuuskunta järjestäytymiskokouksessaan eduskunnan kirjaston Aurora-salissa 10. kesäkuuta.

Ihmisoikeusvaltuuskunta kokoontui järjestäytymiskokoukseensa 10. kesäkuuta ja valitsi keskuudestaan varapuheenjohtajan ja jäsenet toimielimiinsä.

Varapuheenjohtajaksi kaudelle 2024–2028 valittiin Niina Laajapuro, joka toimii Amnesty International Suomen osaston ihmisoikeustyön johtajana.

Ihmisoikeusvaltuuskunnassa toimii työvaliokunta, pysyvänä jaostona vammaisten ihmisoikeuskomitea ja ikääntyneiden oikeuksien jaosto.

Työvaliokuntaan valittiin vuosille 2024–2026 Juho Aalto, Atik Ali, Anu Juho, Niina Laajapuro, Pirkko Mahlamäki, Leena Nissilä, Laura Okkonen ja Elias Vartio.

Ihmisoikeusvaltuuskunnan vammaisten ihmisoikeuskomiteaan kaudelle 2024–2028 (VIOK) valittiin Kaisa Alanne, Janette Grönfors, Pirkko Mahlamäki, Petra Rantamäki ja Elias Vartio.

Ikääntyneiden oikeuksien jaostoon valittiin kaudelle 2024–2028 Kaijus Ervasti, Janette Grönfors, Marja Jylhä, Laura Kalliomaa-Puha, Pirkko Mahlamäki, Päivi Topo ja Elias Vartio.

Työvaliokunnan jäsenten kausi on kaksivuotinen ja jaostojen jäsenten sama kuin ihmisoikeusvaltuuskunnan toimikausi. Vammaisten ihmisoikeuskomiteaan ja ikääntyneiden oikeuksien jaostoon nimetään valtuuskunnan jäsenten lisäksi valtuuskunnan kauden alussa myös ulkopuolisia asiantuntijajäseniä.

Ihmisoikeusvaltuuskunta on Ihmisoikeuskeskuksen laajapohjainen yhteistyöelin, jonka jäseninä toimii noin 40 ihmisoikeusalan asiantuntijaa. Vakituisina jäseninä ovat ylimmät laillisuusvalvojat, erityisvaltuutetut ja Saamelaiskäräjien edustaja.

Valtuuskunta edistää eri toimijoiden välistä tiedonkulkua ja käsittelee laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä ihmisoikeuskysymyksiä. Valtuuskunta on osa kansallista ihmisoikeusinstituutiota ja keskuksen tärkein yhteistyön, vaikuttamisen ja viestinnän kanava. Sen toimikausi on neljä vuotta ja se kokoontuu neljä kertaa vuodessa. 

Valtuuskunnan puheenjohtajana toimii Ihmisoikeuskeskuksen johtaja.

Tutustu

Lue lisää ihmisoikeusvaltuuskunnasta ja sen tehtävistä->

Aiemmin aiheesta

Ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsenet nimetty toimikaudelle 2024–2028 (8.4.2024)

Lisätiedot:

johtaja Jarna Petman, p.  09 432 3780, jarna.petman@ihmisoikeuskeskus.fi
asiantuntija, ihmisoikeusvaltuuskunnan sihteeri Leena Leikas, p. 09 432 3781, leena.leikas@ihmisoikeuskeskus.fi
 

Korjaus 11.6.2024: Selkeytetty työvaliokuntaa koskevaa kohtaa. Työvaliokuntaan valittiin jäsenet vuosille 2024–2026. Ihmisoikeusvaltuuskunnan toimikausi on 2024–2028.