Julkaisut ja lausunnot

På svenska     In English

Löydät tältä sivulta Ihmisoikeuskeskuksen vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevia julkaisuja, esityksiä sekä lausuntoja.

Julkaisut

Esityksiä

Vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutuminen arjessa

Esityksessä on tulosten yhteenveto verkkokyselystä, jolla selvitettiin vammaisten henkilöiden omakohtaisia kokemuksia ja näkemyksiä heidän oikeuksiensa toteutumisesta Suomessa. Kyseessä on helposti lähestyttävä tietopaketti vammaisten henkilöiden oikeuksien parissa työskenteleville ja muille aiheesta kiinnostuneille. Soveltuu käytettäväksi myös muun muassa vammaisten henkilöiden oikeuksiin liittyvän tietoisuuden lisäämiseksi.

Vammaisten henkilöiden yhdenvertainen osallisuus yhteiskunnassa

Vammaisyleissopimuksen yksi läpileikkaavista periaatteista on vammaisten henkilöiden täysimääräinen ja tehokas osallistuminen ja osallisuus yhteiskuntaan. Esityksessä avataan osallisuuteen liittyviä käsitteitä ja vammaisille henkilöille tehdyn kyselytutkimuksen tuloksia osallisuuden osalta. Esitys edellyttää perusosaamista vammaisten henkilöiden oikeuksista ja vammaisyleissopimuksen sisällöstä, erityisesti osallistamisen ja yhteiskunnallisen osallisuuden käsitteistä. Soveltuu muun muassa osaamisen kehittämiseksi vammaisten henkilöiden yhteiskunnallisesta osallisuudesta.

Lausunnot