Jarna Petman Ihmisoikeuskeskuksen uudeksi johtajaksi

26.4.2024

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on perustuslakivaliokuntaa kuultuaan nimittänyt Jarna Petmanin Ihmisoikeuskeskuksen uudeksi johtajaksi. Johtajan virkakausi alkaa 15.5.2024, ja se kestää neljä vuotta.

Ihmisoikeuskeskuksen johtajan tehtävänä on johtaa ja edustaa Ihmisoikeuskeskusta sekä ratkaista ne Ihmisoikeuskeskukselle kuuluvat asiat, jotka eivät eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain mukaan kuulu ihmisoikeusvaltuuskunnalle. Johtaja toimii myös ihmisoikeusvaltuuskunnan puheenjohtajana.

Jarna Petman siirtyy virkaan Tukholman yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan kansainvälisen oikeuden apulaisprofessuurista. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Erik Castrén -instituutin varajohtajana Helsingin yliopistossa ja Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan varadekaanina. Petman on toiminut myös useissa perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvissä kansallisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja on tällä hetkellä yksi Kansainvälisen juristikomission komissaareista. Petman on koulutukseltaan oikeustieteen tohtori ja valtiotieteen maisteri ja hänellä on kansainvälisen oikeuden dosentuuri Helsingin yliopistossa.

Kasvokuva Jarna Petmanista.
Ihmisoikeuskeskuksen uutena johtajana toukokuussa aloittaa Jarna Petman.

Ihmisoikeuskeskuksen lakisääteisenä tehtävänä on seurata ja edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa. Lisäksi keskus osallistuu kansainväliseen ja eurooppalaiseen yhteistyöhön ihmisoikeuskysymyksissä. Keskus on toiminnallisesti itsenäinen ja riippumaton viranomainen, mutta hallinnollisesti osa eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaa. Yhdessä oikeusasiamiehen kanssa Ihmisoikeuskeskus ja sen ihmisoikeusvaltuuskunta muodostavat Suomen kansallisen ihmisoikeusinstituution.

Ihmisoikeuskeskuksen johtajan virkaa haki 31 henkilöä, joista yksi perui hakemuksensa.

Eduskunnan oikeusasiamiehen tiedote (26.4.2024, eduskunnan oikeusasiamiehen verkkosivut)

Lisätiedot

Ihmisoikeuskeskuksen johtajan sijainen Susan Villa, p. 09 432 3738, etunimi.sukunimi@ihmisoikeuskeskus.fi