Tietoa ikääntyneiden kielellisistä ja kulttuurisista oikeuksista nyt kootusti verkkosivuillamme

23.3.2023

Kaksi ikääntynyttä naista ovat leipomassa. Toisella heistä on päällään perinteinen violetti romanipuku.
Yksilöllinen kohtaaminen, kielellisiä ja kulttuurisia oikeuksia unohtamatta, on ensiarvoisen tärkeää sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäkäinen

Ihmisoikeuskeskuksen uusi verkkosivukokonaisuus tarjoaa kattavasti tietoa ikääntyneiden kielellisistä ja kulttuurisista oikeuksista. Sivuille on koottu runsaasti esimerkkejä kielellisiä ja kulttuurisia oikeuksia määrittävistä kansallisista laeista sekä kansainvälistä sopimuksista ja muista asiakirjoista, joihin Suomi on sitoutunut.

Sivuilta löytyy tietoa myös ikääntyneiden saamelaisten sekä kieli- ja kulttuurivähemmistöihin kuuluvien ikääntyneiden, kuten romanien ja vieraskielisten, oikeuksien turvaamisesta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tietopaketin tarkoituksena on tukea ammattilaisten työtä ikääntyneiden oikeuksien turvaamisessa ja tarjota kootusti tietoa kaikille siitä kiinnostuneille.

Kieli- ja kulttuurivähemmistöihin kuuluvien ikääntyneiden kielelliset ja kulttuuriset oikeudet eivät aina toteudu lakien ja kansainvälisten sopimusten edellyttämällä tavalla. Monesti myös unohdetaan jo rakenteellisella tasolla huomioida ikääntyneen väestön moninaisuus, kun järjestetään sosiaali- ja terveyspalveluja. Kuitenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa tarve tulla kuulluksi ja ymmärretyksi on korostetun tärkeää. Ikääntyessä palvelujen tarve kasvaa ja asiointi palveluissa lisääntyy, jolloin erityisesti kielen merkitys kasvaa. Ihmisoikeuskeskus katsoo, että ikääntyneiden ihmisten itsensä, heidän läheistensä, heidän kanssaan työskentelevien sekä palveluja suunnittelevien tahojen näkökulmasta on tärkeää koota yhteen tietoa ikääntyneiden ihmisten kulttuurisista ja kielellisistä oikeuksista.

Ikääntyneellä ihmisellä on samat perus- ja ihmisoikeudet kuin kaikilla muillakin iästä, kielestä, kulttuurista, etnisyydestä, uskonnosta tai muusta tekijästä riippumatta. Perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Oikeuksien yhdenvertainen toteutuminen kuitenkin edellyttää myös kielellisten ja kulttuuristen oikeuksien sekä alkuperäiskansaoikeuksien toteutumista ikääntyneiden arjessa siten kuin ne ovat lailla ja kansainvälisillä sopimuksilla turvattu.

Kieli ja kulttuuri eivät yksinään määritä ihmistä ja hänen palvelutarpeitaan. Kuten ikääntynyt väestö muutoinkin, alkuperäiskansaan ja kieli- ja kulttuurivähemmistöihin kuuluvat ikääntyneet ovat hyvin moninainen joukko. Jokainen on yksilö myös oman kulttuurinsa sisällä erilaisine taustoineen ja tarpeineen. Siksi yksilöllinen kohtaaminen, kielellisiä ja kulttuurisia oikeuksia unohtamatta, on ensiarvoisen tärkeää sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Sivukokonaisuus on luettavissa myös ruotsiksi. Alkuperäiskansa saamelaisia käsittelevät sivut on luettavissa pohjois-, inarin- ja koltansaameksi.