Vammaisten henkilöiden oikeudet

Lakisääteinen erityistehtävä - YK:n vammaisyleissopimus

Suomen kansalliselle ihmisoikeusinstituutiolle (IOK, IOV ja EOA yhdessä) on yhteisesti osoitettu lakisääteinen tehtävä edistää, suojella ja seurata YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimuksen täytäntöönpanoa.

Ajankohtaista vammaisasioissa

Seminaari: Laitosasumisesta itsenäiseen elämään (31.10.2019)

Ihmisoikeuskeskus ja Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta sekä Suomen vammaistutkimuksen seura (VATU) järjestävät yhteistyössä Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) kanssa seminaarin vammaisten henkilöiden itsenäisestä elämästä.

Kalle Könkkölä -symposiumissa pidetyt esitykset saatavilla nyt verkossa (28.10.2019)

Ihmisoikeuskeskus järjesti yhdessä eduskunnan oikeusasiamiehen kanssa Kalle Könkkölä -symposiumin eduskunnan Pikkuparlamentissa 22.10.2019.

Kansainvälinen kuurojen viikko käynnissä – Ihmisoikeuskeskus muistuttaa vammaisyleissopimuksen velvoitteista (23.9.2019)

YK:n julistamaa kansainvälistä viittomakielten päivää vietetään tänään 23.9.2019. Päivä aloittaa kansainvälisen kuurojen viikon.

Kysely: Vammaiset nuoret jäävät syrjään yhteiskunnallisesta toiminnasta (4.9.2019)

Verkkokyselyllä selvitettiin vammaisten henkilöiden näkemyksiä heidän oikeuksiensa toteutumisesta.

Suomen määräaikaisraportti vammaisyleissopimuksen täytäntöönpanosta (21.8.2019)

Suomen ensimmäinen määräaikaisraportti vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen täytäntöönpanosta on valmistunut. Raportti liitteineen löytyy alta.

EU:n vammaisstrategian 2010-2020 arviointi käynnistynyt (7.8.2019)

Euroopan komissio on käynnistänyt julkisen kuulemisen EU:n vammaisstrategian 2010-2020 arvioimiseksi. Vammaisstrategia perustuu YK:n vammaisyleissopimukseen. Komissio käyttää kuulemisen tuloksia kehittääkseen vammaispolitiikkaa tulevaisuudessa tehokkaammaksi ja kohdennetummaksi. Kuulemiseen on…

Perusoikeusbarometri 2019 -kyselytutkimukseen tarvitaan lisää vastaajia (20.6.2019)

Ihmisoikeuskeskus ja oikeusministeriö toteuttavat parhaillaan Perusoikeusbarometri 2019 -kyselytutkimusta. Tutkimushankkeessa selvitetään vammaisten henkilöiden ja eri kielivähemmistöjen näkemyksiä ja kokemuksia valikoiduista perusoikeuksista. Kyselytutkimus on tärkeä, koska sen avulla kerätään…

Vammaisen henkilön on saatava päättää, kuka avustaa häntä henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvissä tilanteissa (21.5.2019)

Vammaisoikeudellisesta näkökulmasta katsoen kyseessä on merkittävä ratkaisu.

Maanantai kuuluu kaikille -kampanja käynnistynyt (23.10.2018)

Ihmisoikeuskeskuksen ja yhdenvertaisuusvaltuutetun yhteinen kampanja vammaisten henkilöiden oikeudesta työelämään on käynnistynyt.

IOK mukana vammaissopimusta koskevassa konferenssissa (14.6.2018)

Ihmisoikeuskeskus osallistuu YK:n vammaisyleissopimuksen sopimusosapuolten konferenssiin, joka järjestetään 12.–14.6. New Yorkissa.