Koulutusmateriaalia vammaisten henkilöiden oikeuksista

Tuntematon tiedostomuotoCRPD perusesitys.pptx (3.9 MB)
CRPD perusesitys PowerPoint-versio
Tuntematon tiedostomuotoVammaisten henkilöiden oikeuksien toteutuminen arjessa.pptx (273 kB)
Oikeuksien toteutuminen arjessa PowerPoint-versio
Tuntematon tiedostomuotoYhdenvertainen osallisuus yhteiskunnassa.pptx (6.0 MB)
Yhdenvertainen osallisuus yhteiskunnassa PowerPoint-versio
PDF-tiedostoCRPD perusesitys.pdf (1.5 MB)
CRPD perusesitys pdf-versio
PDF-tiedostoVammaisten henkilöiden oikeuksien toteutuminen arjessa.pdf (493 kB)
Oikeuksien toteutuminen arjessa pdf-versio
PDF-tiedostoYhdenvertainen osallisuus yhteiskunnassa.pdf (1.4 MB)
Yhdenvertainen osallisuus yhteiskunnassa pdf-versio

Ihmisoikeuskeskuksella on lakisääteinen tehtävä edistää ja seurata vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumista Suomessa.

Keskeisenä tavoitteena on lisätä yleistä tietoisuutta, ymmärrystä ja osaamista vammaisten ihmisten oikeuksista. Päämääränä on edistää näiden oikeuksien kunnioittamista ja toteutumista yhteiskunnassa. Ihmisoikeuskeskus seuraa esimerkiksi kyselytutkimusten avulla, miten hyvin oikeudet tosiasiallisesti toteutuvat vammaisten ihmisten elämässä.

Tämän sivun koulutusmateriaalit esittelevät muun muassa YK:n vammaisyleissopimusta ja sen velvoitteita sekä vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumiseen liittyviä kysymyksiä. Materiaali on vapaasti käytettävissä.

CRPD perusesitys

 

YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista (CRPD)

 

Mitä?

Perusesitys vammaisyleissopimuksen keskeisistä käsitteistä, rakenteesta ja sisällöstä.

Kenelle?

Sopii johdatukseksi vammaisten henkilöiden oikeuksiin. Tarkoitettu etenkin niille, jotka työssään tarvitsevat perusosaamista vammaisyleissopimuksen sisältämistä velvoitteista.

Vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutuminen arjessa 

 

Mitä?

Tulosten yhteenveto verkkokyselystä, jolla selvitettiin vammaisten henkilöiden omakohtaisia kokemuksia ja näkemyksiä heidän oikeuksiensa toteutumisesta Suomessa.

Kenelle?

Helposti lähestyttävä tietopaketti vammaisten henkilöiden oikeuksien parissa työskenteleville ja muille aiheesta kiinnostuneille. Soveltuu käytettäväksi myös muun muassa vammaisten henkilöiden oikeuksiin liittyvän tietoisuuden lisäämiseksi.

Vammaisten henkilöiden yhdenvertainen osallisuus yhteiskunnassa

 

Mitä?

Vammaisyleissopimuksen yksi läpileikkaavista periaatteista on vammaisten henkilöiden täysimääräinen ja tehokas osallistuminen ja osallisuus yhteiskuntaan. Esityksessä avataan osallisuuteen liittyviä käsitteitä ja vammaisille henkilöille tehdyn kyselytutkimuksen tuloksia osallisuuden osalta.

Kenelle?

Edellyttää perusosaamista vammaisten henkilöiden oikeuksista ja vammaisyleissopimuksen sisällöstä, erityisesti osallistamisen ja yhteiskunnallisen osallisuuden käsitteistä. Soveltuu muun muassa osaamisen kehittämiseksi vammaisten henkilöiden yhteiskunnallisesta osallisuudesta.