Uutisia
[1-100] [101-153]
-
EIT: Vuosiraportti 2018 tilastoineen julkaistu (24.1.2019)
- Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vuosiraportti ja tilastot vuodelta 2018 on julkaistu. Suomea vastaan vireillä on 20 valitusta.
- Ulkoministeriö pyytää kiinnostuneita henkilöitä ilmoittautumaan ehdokkaaksi 1.7.2019 avoimeksi tulevaan Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission (ECRI) jäsenen ja varajäsenen tehtävään.
- Ulkoministeriö pyytää kiinnostuneita henkilöitä ilmoittautumaan ehdokkaaksi Euroopan neuvoston kansallisten vähemmistöjen suojelua koskevan puiteyleissopimuksen soveltamista tutkivan neuvoa-antavan komitean jäsenten listalle 31.1.2019 mennessä.
-
Kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden merkkivuosi (20.12.2018)
- Joulukuussa 2018 on kulunut 25 vuotta siitä, kun YK:n yleiskokous hyväksyi päätöslauselman niin kutsutuista Pariisin periaatteista, jotka ohjaavat ja tukevat itsenäisten, ihmisoikeuksia edistävien ja suojelevien kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden toimintaa ympäri maailman.
- Selvityksessä tutkittiin erityisesti, mitä vaikutuksia on ollut muutoksilla, joita tehtiin turvapaikanhakijoiden oikeusavun saamista koskevaan lainsäädäntöön vuonna 2016.
-
Ihmisoikeusviikko eduskunnassa (3.12.2018)
- Ihmisoikeuskeskus on kutsunut eduskunnan juhlistamaan ihmisoikeuksia YK:n vammaisten oikeuksien päivästä ihmisoikeuspäivään 3.-10.12.2018.
- 29.11. järjestetään Suomen tulevaa EU-puheenjohtajuuttta ja perusoikeuksia koskeva asiantuntijaseminaari, jota voi seurata suorana verkossa tai myöhemmin tallenteena eduskunnan sivuilla.
-
Irlanti Euroopan NHRI-verkoston puheenjohtajaksi (5.11.2018)
- Kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden Euroopan verkosto ENNHRI on valinnut seuraavaksi puheenjohtajakseen Emily Loganin. Logan edustaa Irlannin kansallista ihmisoikeusinstituutiota. Ateenassa 24.10.2018 järjestetty yleiskokous edelsi ENNHRI:n vuosikonferenssia, jonka teemana oli tänä vuonna ihmisoikeuspuolustajat.
- Saamenkielinen opetus kotiseutualueen ulkopuolella, saamenkieliset sosiaali- ja terveyspalvelut, romanikielinen opettajankoulutus sekä yleinen tietoisuus vähemmistökielistä vaativat välittömiä toimenpiteitä Suomessa.
- CERD-komitean huomiot Suomen 23. määräaikaisraportin tietojen perusteella vuonna 2017 annettujen loppupäätelmien ja suositusten (CERD/C/FIN/CO/23) täytäntöönpanosta.
- Uudistetun raportointimenettelyn mukainen kierros alkamassa - ensimmäinen vaikutusmahdollisuus käsiteltäviin teemoihin vuoden 2018 aikana
- Kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuudet, ihmisoikeuspuolustajat ja erityisesti naispuoliset ihmisoikeuspuolustajat ovat aiheena, kun kansalliset ihmisoikeusinstituutiot eri puolilta maailmaa kokoontuvat Marrakechiin.
- Ihmisoikeusvaltuuskunta ilmaisee huolensa naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisen puutteista.
- Tilaisuudessa kerrotaan YK:n uudistuvasta raportointiprosessista sekä pohditaan mahdollisia komiteoiden tietoisuuteen nostettavia ajankohtaisia teemoja
- YK:n ihmisoikeuskasvatuksen maailmanohjelman (WPHRE) 4. vaiheen kohderyhmäksi on ihmisoikeusneuvostossa valittu nuoret. Valtioilta odotetaan toimia nuorten ihmisoikeuskasvatuksen kehittämiseksi.
-
Perusoikeusfoorumi Wienissä 25.-27.9.2018 (24.9.2018)
- Yli 600 eri alojen toimijaa kokoontuu 25.-27.9. Wieniin keskustelemaan polttavimmista ihmisoikeushaasteista EU:ssa.
- Helsingin yliopistolla on alkanut uusi hanke demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen kehittämiseksi opettajankoulutuksessa. Ihmisoikeuskeskus teki aloitteen hankkeesta ja rahoittaa sitä osittain.
- Euroopan ihmisoikeussopimuksen 16. pöytäkirja tuli Suomessa voimaan 1.8.2018.
-
Vuoden 2018 NHRI-akatemian antia (19.6.2018)
- Kesäkuun alussa Helsingissä järjestetyssä NHRI-akatemiassa käsiteltiin ihmisoikeuspuolustajien suojelua ja kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden roolia lainsäädäntöprosessissa.
-
YK:n ihmisoikeusneuvoston 38.istunto Genevessä (18.6.2018)
- YK:n ihmisoikeusneuvoston 38.istunto käynnistyy tänään Genevessä. Istunnossa keskustellaan muun muassa naisten oikeuksista.
- Oikeusministeriön vuoden 2018 Demokratiapalkinnon teemana on demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus. 10 000 euron arvoinen palkinto voidaan myöntää yhdelle kansalaisyhteiskuntaa edustavalle toimijalle tai se voidaan jakaa useamman toimijan kesken. Ehdotuksia palkinnon saajaksi voi tehdä 20. elokuuta saakka.
- Euroopan komissio on julkaissut vuotuisen kertomuksensa, jossa arvioidaan EU:n perusoikeuskirjan soveltamista.
- Lähes 60 prosenttia eurooppalaisista on sitä mieltä, että ikääntyneisyys on haitaksi töitä haettaessa. Yhteiskunta pitää usein ikääntyneitä taakkana. Jätämme liian usein huomiotta ikääntyneiden ihmisoikeudet. EU:n perusoikeusvirasto FRA tarkastelee vuoden 2018 raportissaan sitä, miten oikeuksiin perustuvaa lähestymistapaa ikääntyneiden kunnioittamiseksi on alettu noudattaa.
-
NHRI-akatemia Helsingissä 4.–8.6.2018 (4.6.2018)
- Euroopan kansallisille ihmisoikeusinstituutioille suunnattu vuosittainen koulutus, NHRI-akatemia, järjestetään tänä vuonna Helsingissä.
- Vuoden 2017 aikana Ihmisoikeuskeskus kehitti perus- ja ihmisoikeuksien seurantaa. YK:n vammaisyleissopimuksen edistäminen ja seuranta uutena tehtävänä vakiintui, ja perus- ja ihmisoikeuskoulutus levisi laajalle. Ihmisoikeuskeskus osallistui aktiivisesti kansainväliseen ja eurooppalaiseen yhteistyöhön.
- Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta kielsi luottoyhtiötä käyttämästä tilastollista menetelmää luotonhakijaa syrjivästi kuluttajaluotonannossa, jossa tuli esiin myös moniperustaista välitöntä syrjintää.
- Suomi on selvästi muita Pohjoismaita jäljessä transihmisten ihmisoikeuksien toteutumisessa. Suomessa transihmiset joutuvat edelleen luopumaan lisääntymiskyvystään, jos he haluavat korjata henkilötodistuksen sukupuolimerkinnän.
- YK:n apulaisihmisoikeusvaltuutettu Kate Gilmore odottaa jämäkämpää otetta konfliktien ratkaisussa ja ihmisoikeusloukkauksiin puuttumisessa niin YK:n jäsenvaltioilta kuin turvallisuusneuvostolta.
- YK:n naisten syrjinnän poistamista käsittelevä komitea katsoi, ettei lapsen huoltajuuden siirtämiselle lapsen äidiltä isälle ollut perusteita, eivätkä oikeusasteet huomioineet äidin kokemaa perheväkivaltaa tai isän saamaa väkivaltatuomiota riittävästi.
- Ihmisoikeuskeskuksen julkaisemaa suomi-ruotsi-englanti ihmisoikeussanastoa on täydennetty.
- YK:n apulaisihmisoikeusvaltuutettu Kate Gilmore vierailee Suomessa perjantaina 13. huhtikuuta.
- YK:n Vammaisten henkilöiden oikeuksien komitea on julkaissut luonnoksen ja lausuntopyynnön yleiskommentista nro 7, joka käsittelee vammaisten henkilöiden kuulemista ja osallistamista.
- Tuoreet tutkimukset osoittavat, että turvapaikanhakijoiden oikeudellinen asema on heikentynyt Suomessa.
- Oppaaseen on poimittu tuoreita tapausesimerkkejä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta ja Euroopan unionin tuomioistuimesta
-
Verkkokysely vammaisten henkilöiden oikeuksista (15.3.2018)
- Ihmisoikeuskeskuksen ja Vammaisfoorumi ry:n yhteistyössä toteuttama verkkokysely vammaisten henkilöiden oikeuksista aukeaa tänään 15.3.2018. Kyselyyn voi vasta 30.5.2018 asti.
- Tänään julkaistiin Suomen ensimmäinen toimintaohjelma YK:n vammaisyleissopimuksen täytäntöönpanon edistämiseksi.
- Voimakkaassa puheenvuorossaan valtuutettu mm. muistutti valtioiden johtajia YK:n ihmisoikeusjulistuksen periaatteiden merkityksestä.
- Lapsiasiavaltuutettu on julkaissut nyt suomeksi yhteensä 21 YK:n lapsen oikeuksien komitean yleiskommenttia.
-
YK: Ihmisoikeusneuvoston 37.istunto käynnistyi (27.2.2018)
- Ihmisoikeusneuvoston neljä viikkoa kestävä istunto alkoi eilen korkean tason edustajien puheenvuoroilla.
-
GANHRI:n yleiskokous (19.2.2018)
- Kansalliset ihmisoikeusinstituutiot eri puolilta maailmaa kokoontuvat 21. - 23.2. Genevessä
- Ihmisoikeuskeskus on kirjeessään 1.2.2018 oikeus- ja sisäministereille ilmaissut huolensa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutumisesta.
- Ihmisoikeuskasvatus osaksi koulukulttuuria -lavaohjelman pääosassa olivat lapset ja nuoret, jotka kertoivat kokemuksiaan ja toiveitaan ihmisoikeuksien opetuksesta. Ihmisoikeuskeskus osallistui kasvatusalan vuotuisille Educa-messuille ihmisoikeuskasvatusta käsittelevällä osastolla ja lavaohjelmalla yhteistyössä Ihmisoikeusliiton, Suomen Amnestyn osaston ja Suomen Unicefin kanssa.
- Ihmisoikeuskeskus korosti lausunnossaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä vähemmistöjen oikeuksien huomioimista yhteiskunnassa yleisesti, mutta myös romaniyhteisön sisällä.
-
EIT: Vuosiraportti 2017 tilastoineen julkaistu (26.1.2018)
- Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vuosiraportti ja tilastot vuodelta 2017 on julkaistu. Suomea vastaan vireillä on vain 14 valitusta.
- Sosiaalisten oikeuksien komitea pitää edelleen mm. Suomen työttömyysturvaa ja vanhuuseläkkeitä liian alhaisina. Myönteistä kehitystä vuosina 2012-2015 tapahtui työterveyshuollon kehittämisessä, vanhempainetuuksissa ja vammaisuudesta johtuvien etuuksien myöntämisessä.
- Vammaisten henkilöiden oikeuksien komitean yleiskommentti nro 1 (2014), artikla 12, on Ihmisoikeuskeskuksen toimeksiannosta käännetty suomeksi ja ruotsiksi.
- Juuri julkaistun raportin mukaan ihmisoikeuksia edistävät kansalaisjärjestöt joutuvat kohtaamaan EU-maissa useita haasteita. Ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuvista hyökkäyksistä tarvittaisiin lisää tietoa.
- YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien komitea pyysi viime vuoden lopussa lausuntoja yleiskommenttiluonnokseen, joka käsittelee vammaisten tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä (vammaisyleissopimuksen artikla 5). Ihmisoikeuskeskus osallistui kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden kansainvälisen verkoston GANHRI:n yhteislausunnon laatimiseen.
-
Innostu ihmisoikeuskasvatuksesta Educassa 2018! (12.1.2018)
- Tule kuulemaan innostavia esimerkkejä ihmisoikeuskasvatuksen toteuttamisesta koulukulttuurissa lavaohjelmassa 26.1. Tieto-lavalla ja keskustelemaan ihmisoikeuskasvatuksesta yhteistyössä järjestöjen kanssa toteuttamallamme osastolla 6h88. Educassa saat uusia ideoita!
- Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalta päätöksiä vammaisten henkilöiden syrjinnästä
- Eduskunnan kirjastossa kaikille avointa koulutusta kirjastosta, tiedonhankinnasta, tietokannoista, lainsäädäntöasiakirjoista, eduskunnan toiminnasta sekä mm. EU-asioiden käsittelyprosesseista.
- Vuosien 2012-2017 uutiset koottu uutisarkistoon.
- Ihmisoikeusvaltuuskunta vaatii 13.12.2017 tekemässään kannanotossa hallitusta ryhtymään translain pikaiseen uudistamiseen. Translaista on poistettava vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä. Transihmisten itsemääräämisoikeus, yksityiselämän suoja sekä henkilökohtainen koskemattomuus tulee turvata laissa.

