Verkkosivumateriaalit ikääntyneiden itsemääräämisoikeudesta antavat tukea tilanteessa, jossa tarvittavaa lainsäädäntöä ei ole

30.3.2023

Ikääntynyt nainen katsoo parvekkeeltaan ulos. Hänen kuvansa heijastuu parvekelasiin. Sää on pilvinen.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Ihmisoikeuskeskus on valmistellut verkkosivumateriaalia ikääntyneiden ihmisten itsemääräämisoikeudesta. Sivuilla käsitellään itsemääräämisoikeutta perus- ja ihmisoikeuskysymyksenä, oikeudellista toimintakykyä, itsemääräämisoikeuden edistämistä ja perus- ja ihmisoikeuksien rajoittamiseen liittyviä kysymyksiä. Lisäksi sivuille on koottu esimerkkejä eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuista, jotka liittyvät tilanteisiin, joissa vanhuspalveluissa on käytetty rajoitustoimia lainvastaisesti.

Suomessa ei tällä hetkellä ole lainsäädäntöä, joka täsmällisesti määrittelisi itsemääräämisoikeuden edistämiseen liittyviä velvoitteita ja sen rajoittamiseen liittyviä reunaehtoja ja toimintatapoja ikääntyneiden palveluissa. Kun täsmällisiä säännöksiä tai toimintaohjeita itsemääräämisoikeuden ja muiden perus- ja ihmisoikeuksien edistämisestä ja kunnioittamisesta vanhuspalveluissa ei ole, ne jäävät liian vähälle huomiolle. Perus- ja ihmisoikeuksia rajoitetaan jatkuvasti ikääntyneiden palveluissa vailla lain tukea, jolloin rajoittaminen voi olla mielivaltaista eikä henkilöllä ole käytössään tehokasta oikeussuojakeinoa. Tämä on perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta kestämätöntä. Siksi itsemääräämisoikeutta koskeva lainsäädäntöuudistus on välttämätön.

Itsemääräämisoikeutta koskevaa lainsäädäntöä ikääntyneiden palveluihin ja somaattiseen sairaanhoitoon on yritetty saada aikaan jo pitkään, mutta asia on edelleen kesken. Ihmisoikeuskeskus haluaa osaltaan pitää itsemääräämisoikeuslainsäädäntöä koskevaa keskustelu yllä ja samalla levittää tietoa valvontaviranomaisten ohjeistuksista sekä kansainvälisistä sopimuksista liittyen ikääntyneiden itsemääräämisoikeuteen.