YK:n lapsen oikeuksien komitea antoi Suomelle suosituksia

6.6.2023

YK:n lapsen oikeuksien komitea (Committee on the Rights of the Child, CRC) antoi 2.6.2023 suosituksia Suomelle sopimuksen täytäntöönpanosta lasten oikeuksien edistämiseksi osana YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen määräaikaisraportointia.

Komitea painotti huomioissaan, että kaikki sopimuksen ja pöytäkirjojen takaamat oikeudet ovat keskenään riippuvaisia eikä niitä voida eritellä tärkeyden perusteella. Komitea kuitenkin nosti kiireellisten toimien kohteeksi seuraavat teemat

  • Syrjinnän, vihapuheen ja viharikosten vastaisten toimien vahvistaminen (kohta 16).
  •  Lapsiin kohdistuvan väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän torjuminen, erityisesti vähemmistöihin kuuluvien lasten huomioiminen kaikissa väkivallan vastaisissa toimissa, resurssien takaaminen väkivallan vastaiselle työlle ja tukipalveluille sekä tiedonkeruun. Komitea kiinnitti huomiota myös lasten keskinäiseen väkivaltaan sekä väkivaltaan urheilussa ja muissa vapaa-ajan harrastuksissa (kohta 23).
  • Sijaishuollossa tai muuten vanhemmistaan erossa asuvien lasten oikeudet, tieto oikeuksistaan, oikeuksien toteutumisen valvonta, lasten mahdollisuus vaikuttaa elinolosuhteisiinsa sekä sijaishuollon laatu ja sen valvonta. (kohta 27).
  • Vammaisten lasten oikeudet ja erityisesti inklusiivisen opetuksen edistäminen, sen resurssit, toteuttaminen sekä lasten ja opettajien tukeminen, vammaisten lasten osallistuminen yhteiskuntaan ja informoidun päätöksenteon mahdollistaminen. Lisäksi huomiota kiinnitettiin kehitysvammaisten lasten pitkäaikaiseen laitoshoitoon. (kohta 30).
  • Turvapaikkaa hakevien lasten, pakolaislasten ja maahanmuuttajalasten edun korostaminen kaikessa heitä koskevassa päätöksenteossa, henkilökohtaisia tarpeita vastaavien palveluiden takaaminen heille, tulorajojen ja muiden rajoitteiden poistaminen perheenyhdistämisestä sekä lasten säilöönoton lopettaminen. (kohta 39).
  • Rikoksiin liittyvien tai rikokseen syyllistyneiden lasten asema rikosprosesseissa, oikeudenkäyntien pitkät kestot, muiden rangaistusmuotojen kuin vankeuden soveltamisen ensisijaisuus, lasten ja aikuisten erillään pitäminen vankiloissa sekä koulutus ja muut palvelut pitkäaikaisessa vankeudessa (kohta 41).

 Muissa teemoissa huomioitiin muun muassa eritellyn tiedon keruu, lasten ja nuorten mielenterveyskysymykset ja -palvelut, intersukupuolisten lasten oikeudet, tyttöjen sukupuolielinten silpominen, ilmastonmuutoksen vaikutukset lapsiin, lasten vapaa-ajan toiminta, lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja häirintä, myös digitaalisessa ympäristössä, lapsikauppa, lapsiuhrien tukipalvelut ja heidän asemansa huomioiminen oikeusprosesseissa sekä yleisesti viranomaisten koulutustarpeet uhrien tunnistamisen edistämiseksi ja lapsen edun toteutumiseksi kaikissa prosesseissa.

Tausta ja prosessi

Lapsen oikeuksia koskeva yleissopimus on hyväksytty YK:ssa vuonna 1989. Suomi on ratifioinut sopimuksen vuonna 1991. Yleissopimuksen ratifioineet valtiot ovat velvollisia raportoimaan YK:n lapsen oikeuksien komitealle määräajoin sopimuksen täytäntöönpanosta.

Työssään komitea hyödyntää hallituksen raportin ja muiden YK:n toimielinten toimittamien tietojen lisäksi muun muassa kansalaisjärjestöjen, viranomaisten ja kansallisen ihmisoikeusinstituution (Ihmisoikeuskeskuksen, sen ihmisoikeusvaltuuskunnan ja eduskunnan oikeusasiamiehen) antamia lausuntoja. Ihmisoikeuskeskus antoi vuonna 2022 kattavan lausunnon CRC-komitealle ja osallistui komitean valmistelevaan istuntoon. Lisäksi Ihmisoikeuskeskus täydensi lausunnolla hallituksen antamia vastauksia komitean List of Issues -kysymyksiin huhtikuussa 2023.

Suomen yhdistettyä viidettä ja kuudetta määräaikaisraporttia yleissopimuksesta sekä Suomen ensimmäistä määräaikaisraporttia lasten myyntiä, lapsiprostituutiota ja lapsipornografiaa koskevasta valinnaisesta pöytäkirjasta tarkasteltiin komitean julkisessa kuulemistilaisuudessa Genevessä, Sveitsissä 15.–16. toukokuuta 2023. Hallituksen delegaatiossa oli mukana ensimmäistä kertaa Ahvenanmaan maakunnan edustajat sekä perinteisesti tarkkailijana perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvos.

Käsittelyyn liittyvät asiakirjat löytyvät komitean istunnon verkkosivulta.